cleanpurecleanpure

Почистване на дома преди почивката – една добра идея !!!

Няма нищо по-неприятно от това да се върнете след перфектно изкара отпуска в мръсен и разхвърлян дом. Независимо дали ще отсъствате няколко дни или няколко седмици, ако подготвите дома си предварително, ще избегнете ужасната суматоха при завръщането си. В следващите редове ще споделим с вас стъпките към постигане на целта наречена „Завръщане в чист и подреден дом”.

 

Погрижете се за дома си, почиствайки основно и следвайки следните стъпки:

 • Подредете – завръщането в разхвърлян дом след престой в чист и подреден хотел граничи с ужасен кошмар и за да го избегнете подредете вещите си и сложете ред в хаоса.
 • Минете с прахосмукачка или изметете подовете, особено покрай местата, които използвате за хранене и отстранете всички трохи и паднали по пода остатъци от храна. Ако изтървете тази стъпка, шанса дома ви да бъде налазен от мравки и други насекоми е доста голям.
 • Изключете от контакта всички уреди – в случай на гръмотевична буря или други проблеми с електричеството, те ще бъдат защитени. Към уредите разбира се включваме и бойлера, така като бонус ще спестите и от сметката за тока.
 • Растенията и домашните любимци – най-лесното решение е да оставите ключ на приятел или съсед, който да се грижи за тях във ваше отсъствие.

 

Кухнята – може би най-важната част от дома. Сигурни сме, че мръсотията, мухълът и неприятните миризми са последните неща, които искате да намерите прибирайки се след ваканция. Ето защо:

 • Съберете и измийте всички мръсни съдове и прибори.
 • Почистете щателно всички повърхности и отстранете всички остатъци от храна.
 • Проверете хладилника и изхвърлете всичко, което би могла да се развали по време на отсъствието ви. Ако ви няма по продължително време, това е моментът да  изпразните хладилника и да го почистите основно.
 • Изхвърлете всички боклуци и измийте кошчетата
 • Уверете се, че всички кранчета са затворени добре, така ще предотвратите евентуални течове и високата сметка за вода.
 • Все пак купете нещо за хапване, което не би се развалило, докато ви няма, така няма да се чудите какво да хапнете като се върнете у дома.

 

Банята и тоалетната – малко усилия преди заминаването ви и много спестени нерви при завръщането ви

 • Почистете добре душа и ваната, ако имате такава.
 • Измийте добре плочките и изплакнете добре препарата след това, за да не остават засъхнали следи от него впоследствие.
 • Изпразнете кошчето в банята и го измийте добре.
 • И тук проверете всички кранчета и ги затворете добре.

 

И ако чистенето преди ваканцията ви звучи като ужасно и изтощителна дейност, не забравяйте, че винаги може да наемете професионална почистваща компания (като нас J), която да с епогрижи за чистенето във ваше отсъствие. Това със сигурност гарантира, че завръщането ви ще е в перфектно чист и подреден дом.

 

Защо редовното почистване на офиса е толкова важно

Според проведени статистически проучвания, основните причини за стрес на работното място са напрежението предизвикано от работния процес, липсата на подкрепа от ръководството и разбира се лошите отношения с колегите. Всеки, който някога е работил в офис, ще потвърди това: понеже всички са много заети, в даден момент напрежението ескалира. Не е чудно, че почистването и поддръжката на офиса е някъде много надолу в листа с приоритети – най-вече, защото работещите в офиса не виждат чистенето като свое задължение, което е абсолютно вярно, разбира се. В края на работния ден, те просто искат да се приберат у дома и да си починат, а не да обсъждат с шефа защо не е почистен офиса и всичко тъне в прах.

Наемането на професионален чистач – или дори на повече от един – който да се грижи за почистването може да създаде известно напрежение в началото, но със сигурност е чудесно решение на проблема с чистотата в офиса. Ежедневното почистване на офиса може да звучи като нещо съвсем обикновено, но всъщност то е свързано с психологическото и физическото благополучие на работещите там. На първо място, чистата и хигиенна среда подсигурява спокойствие и освен това премахването на микробите и бактериите, предотвратява лесното разпространение на заразни заболявания (като грип например), което всички знаем е особено важно за местата, където работят много хора. И така едно просто действие, като наемане на професионална почистваща помощ ще доведе до по-щастливи работници и ще предотврати караниците на тема, чий ред е да измие тоалетната.

Ежедневното почистване на офиса означава и по-малко безпорядък: не се събира толкова много боклук, мирише много по-добре и на чисто и всички служители спират да избягват кухнята, като място пълно със съдове за миене. И точно така трябва да бъде, нали? Ако кухнята е подредена и чиста, работещите ще пийнат кафе и ще хапнат с удоволствие, което ще сплоти колектива и ще ги насърчи да си вършат по-добре работата.

Чистият и подреден офис, подобрява значително работната атмосфера и всички идват с желание на работа като знаят, че няма да ги посрещне застоялата миризма или да се спъват в боклуци. Така, с едно просто действие като наемане на чистач, вие ще увеличите положителните резултати от работата на подчинените си. Потърсете реномирана фирма за почистване и се посъветвайте с тях относно честотата на почистванията и броя на чистачите, подходящ за вашият офис. Няма да мине много време и ще усетите благоприятното въздействие върху средата в офиса, благодарение на това просто решение.

 

Как да подържаме правилно ламината

Подовата настилка от ламинат е може би най-популярният и бюджетен избор, той е красив, здрав и се поддържа лесно. Все пак, има някои правила, свързани с неговата поддръжка, които са особено важни.

Никога не почиствайте ламината с мокър парцал или моп и в никакъв случай не позволявайте повърхността да се намокри прекалено много, защото има опасност влагата да проникне в дълбочина и да го увреди. Най-добрият начин за почистване на такъв тип под е с прахосмукачка и леко навлажнен парцал.

При никакви обстоятелства не използвайте върху ламината восък или акрилен материл. Той е изкуствена материя, която не взаимодейства добре с тези вещества.

Под с такава настилка не бива да се почиства никога със сапун или друг течен почистващ препарат. Това може да доведе до надуване, изкривяване и непоправимо повреждане на дъските и връзките между тях. При избора на препарат за почистване, винаги четете етикета и спазвайте съветите на производителите.

При почистване, никога не използват абразивни почистващи средства или силни препарати с високо съдържание на хлор или амоняк.

При избора на перилен препарат за отстраняване на петна по повърхността също трябва да се съобразите с препоръките на производителя. Стандартното почистващото средство е ацетон, който се използва за отстраняване на петна от изгаряния с цигара или такива, причинени от лак за нокти например. Ацетонът е много полезен и при петна от мазнина, бои, маркери, червило, мастило, лепило или смола. За тяхното почистване използвайте бял парцал, в никакъв случай цветен, защото боята от него може да остане по ламината. За по-лесно използване на продукта, който сте избрали можете да го сложи в бутилка със спрей и да напръскате само петната. Накрая избършете с чиста суха кърпа. За премахване на петна от пръст, които не можете да се почиства с кърпа или прахосмукачка, използвайте леко навлажнена кърпа.

За да отстраните петна от восък или дъвка, първо поставете върху тях парче лед, за да се втвърдят. След това внимателно ги изстържете с нещо пластмасово, например дебитна карта. В никакъв случай не използвайте метал, защото ще надраскате повърхността. Остатъците почистете с влажна кърпа.

Домашните любимци също могат да допринесат за замърсяването и повреждането на ламината. Уверете се, че ноктите им са подрязани, за да избегнете неприятни следи от надраскването на повърхността.

Сложете предпазни подложки на мебелите, за да не се стигне до последствия при местенето им, а за подвижните такива, като офис столовете, например, използвайте  защитна подложка.

Поставете изтривалки пред входната врата и на вратата, водеща до гаража или мазето. Това ще намали риска да донесе оттам мръсотия, пясък, камъчета и други, които могат да надраскат и повредят повърхността на ламината.

Децата и пролетното почистване, една голяма веселба

Пролетта чука на вратата и сезонното голямо почистване също. Ние знаем, че с известна помощ, то може да се превърне от досадно задължение в смях и забавление. Тайната да направите това е много проста и пред очите ви – включете децата в голямата пролетна офанзива. Как обаче да накараме децата да участват с удоволствие в неприятните на пръв поглед почистващи дейности? Ето и нашите тайни…

 

Мислете „колективно”

Всички знаем, че е крайно самотно и неприятно да чистим – банята например, но комбинацията родител и дете, ще направи тази дейност забавна и полезна. Дори и едно петгодишно може успешно да се справи под надзора и с напътствията на родител. Докато мама или татко почистват тоалетната или плочките в банята, малкият помощник може да се заеме с мивката, изпразването на кошчето или да занесе мръсните кърпи в коша за пране.

Екипната работа, включва децата в процеса на почистване изключително успешно и в същото време те придобиват знания и умения, изключително полезни в живота на всеки възрастен човек.

 

Избягвайте повишаването на глас по време на чистенето

Децата имат вродена способност да игнорират родителския глас, когато става въпрос за почистване. Не вярваме да има родител, който да иска да прекара уикенда крещейки и заплашвайки :”Върни се тук и мини с прахосмукачката!”. По-лесният и ефективен начин, направете списък със задачи за всеки участник в почистването или го направете като игра и със залепящи се листчета покажете къде и какво да се свърши.

 

Разведрете атмосферата

Пускайки весела и игрива музика или пък интересна аудио книга, ще направите почистването много по-приятно. Може дори да направите отделни плейлисти за всеки участник в чистенето, гарантираме, че така настроението ще бъде изключително позитивно през целия ден.

 

Възложете „сложната работа” на тийнейджърите

Настъпи ли юношеството, работата в екип с родителя не е вече толкова забавна за детето. И този проблем има решение – възложете на вашите тийнейджъри сложните, но безопасни задачи от списъка с за почистване. Независимо дали това ще бъде почистването и подреждането на гаража, или изпирането на килима в хола, те със сигурност ще се гордеят от своята работа, ако наистина ги оставите да я свършат сами, без да надничате през рамото им непрестанно. Колкото повече предизвикателство има в задачата, толкова повече вашият тийнейджър ще научи. Въпреки техните безкрайни мънкания и оплаквания, може да бъдете сигурно, че няма да ви подведат.

 

Възнаградете упоритата им работа

Пролетното почистване не е мечтаната дейност, особено в комбинация с хубавото време навън затова се уверете, че сте подготвили подобаваща награда за децата. Когато почистването свърши, организирайте време за колективна почивка на цялото семейство. Независимо дали ще отидете на пица, кино или ще направите нещо друго заедно, това ще свърже почистването с приятни емоции и няма да е трудно да организирате почистваща фиеста отново.

5 неща, които често пренебрегваме при почистването на дома си

Има някои места в дома ви, които няма как да пропуснете по време на почистване-  като мръсните чинии, прането, подовете и килимите, те са част от ежедневните домашни задължения. Фурната, прозорците и уредите пък, трябва да са част от седмичното почистване. Някои части от дома ни обаче, които сме склонни да пренебрегваме по време на чистенето. Точно на тях ще обърнем внимание сега.

 

Рамките и первазите на прозорците

Повечето от нас никога не забравят да почистят стъклата на прозорците. Напълно нормално е следите от пръсти, мръсните петна и праха да са ясно видими по стъклото и съответно добре почистени от всяка уважаваща себе си домакиня. Въпреки това, твърде често пренебрегваме рамката на прозореца и первазите. С течение на времето солидно количество прах се наслоява в улеите на дограмата и ако не го почистите, той ще се разпростре навсякъде. Използвайте прахосмукачка, за да изсмучете праха от трудно достъпните места, преди да преминете към миене на стъклата.

 

Четката и гребена

Използваме тези предмети всеки ден, а често и няколко пъти на ден и въпреки това, те са част от вещите, които никога не почистваме. Прах, косми, остатъци от шампоан и балсам се наслагват по четката и гребена и освен неприятния мръсен слой образуван върху тях, ви грози и замърсяване на скалпа. За да избегнете сърбеж и алергични реакции, отстранявайте космите след всяко ресане. Поне веднъж в седмицата измивайте добре гребена и четката, накисвайки ги в хладка вода и сапун.

 

Възглавниците

Неведнъж сме наблягали на факта, че е добре да включите професионалното почистване на матраците в пролетното и есенното почистване. Всички знаем, че в тях се акумулира голямо количество прах, косми и мъртви клетки и затова е добре да правите дълбоко почистване веднъж на няколко месеца. Същото важи и за възглавниците. Независимо колко често перете чаршафите и калъфките, важно е да включите и самите възглавници в процеса на почистване, поне веднъж на всеки 3 месеца.

 

Ключовете, контактите и дръжките на вратите

Всеки член на семейството се докосва до тях всеки ден, без дори да отчитаме този факт. Ясно е, че не си мием ръцете всеки път преди да включим лампата или да отворим вратата. За да премахнем успешно микробите е задължително да измиваме тези части от дома си с вода и подходящ препарат поне веднъж седмично.

 

Завесите в банята

Не подлежи на съмнение, че част от домашните ни задължения е и детайлното почистване на банята. Идеално изтърканите плочки, под и мивка са много важни, понеже влагата в банята е рай за всякакви бактерии и мухъл. Често обаче забравяме, че завесите в банята са изложени на същите източници на замърсяване, както и останалите части от нея. В зависимост от материята, изперете в пералнята или изтъркайте с четка завесите, поне веднъж месечно. Никога не ги перете заедно с дрехите си. Добрата новина е, че понеже са синтетични, изсушаването им става изключително бързо.

Популярни митове за почистването и истината за тях

Всеки от нас има определена представа за почистването, за препаратите, как се почистват различните повърхности и много други твърдения, които сме приели за факти, без да се замисляме дали наистина са верни. Решихме да съберем за вас най-популярните митове за почистването и да ви разкрием истината за тях.

 

Белината е най-добрият препарат за почистване

Не е вярно, тя е просто дезинфектант. Убива микробите и бактериите и със сигурност успешно унищожава мухъла, но не е най-подходящият препарат за ежедневна употреба. Не е добра идея да я използвате за почистване на плотовете или кухненските уреди и със сигурност не бива да почиствате с нея пода и мебелите, защото е почти сигурно, че ще ги повредите. Наред с останалите негативни аспекти, не трябва да пропускаме и силната и миризма. За някои това е миризмата на чистотата, но не и за тези страдащи от алергия и астма.

 

Наистина ли всичко можем да почистим с дестилиран оцет

Отговорът е, почти всичко. Оцетът е любим помощник на всяка еко домакиня, самостоятелно и в комбинация със содата бикарбонат, но има повърхности, които никога не трябва да чистите с оцет.

Никога не използвайте върху мрамор и гранит, а също и върху естествен паркет, защото тези материали могат да бъдат безвъзвратно повредени от оцета.

 

Честото почистване с прахосмукачка ще унищожи килимите

Същото важи за прането, гладенето и сушенето на дрехите, но въпреки всичко това е дейност изпълняване ежедневно. Нищо не е вечно и вашият килим също, но това не означава, че трябва да го оставите мръсен и неподдържан, само за да го имате цял живот. Дори напротив, нередовната поддръжка на килима, позволява на мръсотията да навлезе навътре в тъканите и да създаде райска среда за всякакви бактерии и микроби.

 

Най-добрият начин да почистим прозорците е …….. с вестник

Това твърдение има безброй верни последователи, които са убедени, че това е един от най-ненадминатите начини за почистване в домакинството. Вярно е, че прозорците наистина се почистват добре с вестник, но също така е вярно, че хартията оставя след себе си досадни влакънца и мастило, които се почистват доста трудно, особено от PVC дограма.

 

Обилно количество препарат води до перфектно почистване

Ясно е, че пълна мивка с чинии не може да се почисти с една капка препарат и затова по-ефективно би било да насапунисате обилно, да измиете съдовете и после да ги изплакнете старателно. Тази практика обаче не е подходяща за повърхности, които не могат да бъдат обилно и цялостно изплакнати с чиста вода. В такива случаи не е подходящо да използвате прекомерно количество препарат, понеже със сигурност няма да успеете да го премахнете напълно, а заедно с него и мръсотията, за която е предназначен

Как да се отървем от миризмата на цигарен дим ?

Поздравления – вие отказахте цигарите! Това начинание със сигурност изисква силна воля и устременост, но вие успяхте и вече сте една стъпка по-близо до здравословния начин на живот. Вашето обоняние на непушач със сигурност се е изострило и няма да се учудим, ако останалата в дома ви миризма на цигари ви побърква. Да се отървете от натрапчивата миризма е също толкова трудно, колкото и да откажете цигарите. За ваш късмет ние имаме някои тайни как да се случи това и с радост ще ги споделим с вас.

 

Пералнята е вашият най-добър приятел

Не е достатъчно да изперете само съдържанието на коша за пране. Целият ви дом е абсорбирал миризмата на цигари, включително дрехите, чаршафите, покривката на масата, тя се усеща дори и в помещенията, където никога не сте пушили. Изперете цялото съдържание на гардероба си, а вещите, които не можете, като дебели палата и одеяла, занесете на химическо чистене. За удължаване на приятния аромат на чисти дрехи, сложете в гардероба ароматизатор по ваш избор.

 

Почистете в дълбочина килимите и дамаските

Всички текстилни тъкани са запечатали в себе си миризмата на цигарения дим и дори и да ги почистите повърхностно, тя отново ще избие. Най-добрият вариант е да наемете професионална почистваща фирма, като нас, да изпере всички килими, защото за да е перфектно почистването трябва да се използват специални машини и препарати.  Също, както и диваните, дамаските на меката мебел също имат нужда от качествено почистване и освежаване. Ако поискате от почистваща компания да изпере и дамаските със сигурност ще се сдобиете и с добра отстъпка в цената. Така хем ще спестите пари, хем всички тъкани около вас ще ухаят на свежест. На това се казва печеливша комбинация!

 

Отървете се завинаги от миризмата

Има още едно нещо, което можете да направите, за да заличите веднъж завинаги миризмата на тютюн в дома си. Въпреки че, тя със сигурност ще намалее, след като изперете и почистите професионално всички текстилни изделия, не спирайте дотук, а отидете докрай и боядисайте стените и таваните. Един свеж пласт боя ще заличи неприятните петна по стените и тавана, ще освежи осезателно дома ви и не на последно място, ако изберете различен от досегашния цвят, ще маркирате новата страница в живота си като непушач.

 

Следвайки тези прости стъпки, завинаги ще заличите остатъчната миризма на цигари в дома си. И не забравяйте, ако имате нужда от професионално почистване, не се колебайте да се свържете с нас, за да направим дома ви като нов, бързо и  лесно.

 

Почистване преди и след парти професионални съвети

Без значение дали с определен повод или просто за обичайната среща в сряда, винаги е хубаво, когато посрещаме приятели у дома. Негативната страна на нещата е, че винаги след подобни сбирки, в дома ни се възцарява абсолютен хаос и безпорядък, с който изглежда невъзможно да се справим. Нека това не ви възпира да се срещате с вашите приятели, защото ние ще ви разкрием нашите професионални тайни как да се справите с почистването преди и след парти.

 

Приготовления преди партито

Най-лесният начин да избегнете дългото и досадно почистване след сбирка в дома ви е да се приготвите добре преди нея. Първата стъпка е да приберете всички килими и пътеки, както и да покриете меката мебел с калъфи, защото много по-лесно се перат калъфите, отколкото целите дивани. Махнете всички ценни и чупливи предмети. Заключете тази част от дома си, в която не желаете да влизат хора. Вземете пластмасови чаши и чинии и просто ги хвърлете след партито, вместо да се занимавате с миене на съдове часове наред.

Уверете се, че имате под ръка микрофибърни кърпи и препарат за петна, защото в случай, че се разлее червено вино например, ще можете веднага да отстраните петното, без да засъхва. Оставете кошче за боклуци в стаята, така всеки присъстващ на купона ще може да го използва, което ще намали значително събирането на боклуци след партито. Поставете в банята допълнителна ролка тоалетна хартия и сапун

 

Почистване след партито в три лесни стъпки

Когато партито приключи и след като се наспите разбира се първо пригответе всички необходими за почистването неща – найлонови чували, ръкавици, кош за пране, парцали, универсален препарат за почистване и разбира се прахосмукачка и моп. Така вече сте готови да започнете чистенето!

Разбира се, би помогнало, ако включите и някои от приятелите си в тази дейност, допълнителният чифт ръце винаги е от полза. Със следващите 3 лесни стъпки, ще можете ефикасно да почистите всяка стая в дома си.

 

Стъпка 1

Използвайте коша за пране и чувалите, за да съберете всички мръсни чинии, чаши, бутилки, празни опаковки и изобщо всички боклуци останали след партито и ги занесете в кухнята. Премахнете калъфите от меката мебел и ги сложете в пералнята.

Стъпка 2

Вземете микрофибърната кърпа и универсалният препарат и отстранете всички петна от разлети течности, досадните кръгове оставени по мебелите от мокри чаши и всяко петно, което се изпречи пред погледа ви.

Стъпка 3

Най-лесната стъпка, минете с прахосмукачка всички подове и меката мебел, ако се налага и после измийте с моп. На финала може да запалите ароматизирана свещ или ако времето го позволява, оставете прозорците широко отворени за да се проветри добре.

 

Бонус съвет: изчистете дома си възможно най-скоро след партито, дори да сте уморени, или поне изпълнете само стъпка едно, така ще избегнете наистина ужасната миризма на следващия ден.

6 Повърхности върху които не трябва да използваме оцет

Белият (дестилиран) оцет е един от най-достъпните и често използвани продукти в почистването на дома. Той е незаменима част от еко почистването на различни повърхности, премахването на мухъл и притежава силни антибактериални свойства. Въпреки това, не трябва да забравяме, че той е киселина и не може да се използва върху всички повърхности. В следващите редове ще споделим с вас къде не трябва да използвате бял оцет.

 

Не го използвайте за отстраняване на мазнина от мръсни чинии

Въпреки, че оцетът е много ефективен при почистването и дезинфекцията на различни повърхности в кухнята, той е киселина и не бива да го използвате за почистване на загорели тенджери, тигани и чинии. Алкалните почистващи средства като препарат за чинии или дори обикновен сапун ще ви свършат по-добра работа при отстраняването на мазнина и мазни петна от вашите съдове.

 

Никога не използвайте върху полирани с восък повърхности

Почистването на повърхности, чийто външен слой е парафин или друга вакса, никога не трябва да става с бял оцет. Такива са повърхностите на мебелите от масивно дърво, дървените подове, рамки и аксесоари. Оцетът разрушава това покритие и унищожава блясъкът на дървото, постигнат благодарение на полировката. Ако обаче вашата цел е да отстраните старият лак, за да нанесете нов, оцетът със сигурност ще ви свърши работа.

 

Не почиствайте мрамора с оцет

Оцетът е перфектно натурално почистващо средство за много повърхности, но не и за мрамор. Никога не използвайте какъвто и да е оцет или продукти, съдържащи оцет при почистването на мрамор. Киселината със сигурност ще доведе до корозия на натуралният камък. По-добре използвайте въглероден пероксид за почистване на мрамора, но никога оцет.

 

Внимавайте какъв оцет използвате при прането

Никога не използвайте винен или ябълков оцет при пране на дрехи. Тези два вида оцет могат да боядисат или да направят на петна прането ви. Ако искате да добавите оцет към прането си, винаги използвайте бял дестилиран оцет – той избелва тъканите и премахва неприятните миризми.

 

Не използвайте оцет върху алуминий и желязо

Алуминиевите съдове и чугунените и железни тигани не бива да се почистват с оцет. Металите ще направят реакция с киселината и ще бъдат съсипани. Може да използвате оцет за почистване на емайлирани съдове или такива от неръждаема стомана.

 

Никога не използвайте белина и оцет заедно

Белината и оцетът са различни в своята същност, но и двата продукта са силни почистващи агенти, особено при борбата с мухъла. Въпреки това, те не трябва да се използват заедно, тъй като при смесването им се отделя отровен токсичен газ. Затова е задължително да ги използвате поотделно.

 

 

Как да почистим съдомиялната машина

Словосъчетанието „почистване на съдомиялната”  звучи малко странно, всъщност не е ли тя чиста по подразбиране? Когато става въпрос за пералнята или съдомияланата никой от нас не мисли за тях като за нещо мръсно, защото се предполага, че те са определени да чистят, не да бъдат почиствани. С течение на времето обаче, всяка съдомиялна събира частици храна, остатъци от препарат, понякога дори животински косми и всички тези натрупвания образуват неопределима лепкава маса по вътрешността. Ето защо всяка съдомиялна машина се нуждае от основно почистване през определен период от време. Как да направите това почистване? Четете внимателно следващите редове.

 

Първо премахнете всички вътрешни отделения на съдомиялната, където се поставят съдовете и приборите. Вземете клечка за зъби и внимателно отстранете всички остатъци от храна и препарат, натрупани в малките дупчици във вътрешността и, така ще осигурите безпрепятствен достъп на водата. С помощта на гъба и топла сапунена вода, почистете добре стените, вратата и уплътненията на миялната. Ако наслагванията са прекалено фини, почистете ги с помощта на четка за зъби и отстранете остатъците от храна и препарат. Почистене старателно отделението, в което се поставя препарата. Отстранете и измийте добре филтъра. За целта използвайте отново четката за зъби, топла сапунена вода и сода бикарбонат. Изплакнете добре филтъра.

Следващата стъпка е добре да почистите уплътнението на вратата. Много полезен за това ще ви бъде оцетът, който освен, че почиства добре, отстранява миризмата на влага и предотвратява появата на мухъл.

Почистете добре вътрешните отделения за съдове и прибори. Уверете се, че няма остатъци от храна и отново с помощта на четката за зъби, измийте недостъпните за гъбата места. След това сглобете отново вътрешните части, които отстранихте преди почистването.

 

Предпоследната стъпка е да почистим съдомиялната отвън. За целта отново използвайте чист парцал и сапунена вода. След като я почистите добре, минете повърхностите отново с чиста влажна кърпа. Пригответе разтвор от равни части, бял дестилиран оцет и вода, и напръскайте цялата външна повърхност на уреда. С помощта на микрофибърна кърпа, полирайте всички страни и вратата. Ако миялната е от неръждаема стомана отвън, може да полирате и само със сух парцал.

Пуснете един цикъл на почистване, докато уреда е празен, за да се отстранят евентуални остатъци от препарат.

 

Готово, вашата съдомиялна машина е блестящо чиста! Повтаряйте тази процедура веднъж на всеки 2 – 3 месеца, в зависимост от това колко често я ползвате. Другият, по-лесен, начин да се справите с този проблем е да ни се обадите и ние да свършим работата, докато вие си почивате или прекарвате време със семейството и приятелите.

1 2